Facebook Banner.jpg

For pictures, trailer, posters stills and headshots of the guests please click on the button below:


PLEASE SCROLL DOWN FOR ENGLISH


All Shortcutz Award winners by John Hellenberg.JPG

### PERSBERICHT 3 ###

[DUTCH]

‘BULLET TIME’ wint Beste Film en ‘SISTERS’ wint vier awards tijdens de zesde editie van de Amsterdam Annual Awards.

BULLET TIME ontving een award voor Beste Film en Beste Animatie; SISTERS viel het meest in de prijzen. Frans Weisz ontving de Carrière-award voor zijn bijdrage aan het Nederlandse filmlandschap en kreeg een staande ovatie in een uitverkocht Cinema 1 in EYE te Amsterdam.

De zesde editie van Shortcutz Amsterdam Annual Awards bevatte veel emoties. Na BULLET TIME en SISTERS volgde de publieksprijs die werd uitgereikt aan ‘Happy New Year’ – die ook won in de categorieën Beste Script (Brandon Grötzinger & Wander Theunis) en Beste Actrice (Tine Cartuyvels).

De crew van SISTERS ging naar huis met maar liefst vier awards in de categorieën Beste Experimentele Film, Beste Regissuer (Daphne Lucker), Beste Cinematografie (Casper van Oort) en Beste Edit (Tobias Cornelissen).

Een ander hoogtepunt van de avond was tijdens de aankondiging van Frans Weisz’ Carrière-award. Na een prachtige introductie door zijn zoon en acteur Géza Weisz, was Frans zichtbaar geraakt door de bulderende, staande ovatie van het publiek.

Andere winnaars

De award voor Beste Documentaire ging naar ‘Girl on a Mission’, geregisseerd door Heleen D’Haens en Eva van Barneveld. Jonge acteur Kubilay Sengul won Beste Acteur voor ‘Nightshade’.

De ceremonie werd vakkundig begeleid door filmjournalist René Mioch en Shortcutz Amsterdam mede-oprichter Alexa Rodrigues. Zij introduceerden prestigieuze sprekers die ieder een inspirerende speech hielden over hun vakgebied en lessen. De sprekerslijst bestond onder andere uit visueel artiest Erwin Olaf, producer Paul Miller Prozac Nation), scenarist/producer Larry Wilson (Beetlejuice), actrice Renée Soutendijk (Spetters), IDFA’s art director Orwa Nyrabia, producer Els Vandevorst (Brimstone) en legendarische producer Jan Harlan (The Shining).

De avond werd afgesloten met een afterparty, vergezeld door danscollectief House of Vineyard en acteur Hugo Metsers achter de draaitafel in het EYE Café.

Alle winnaars worden opgenoemd in onderstaande lijst:

MR. ZEE BESTE FILM: BULLET TIME (Frodo Kuipers)

MR. ZEE AUDIENCE AWARD: HAPPY NEW YEAR (Brandon Grötzinger & Wander Theunis)

MR. ZEE BEST DIRECTOR: Daphne Lucker (SISTERS)

MR. ZEE BEST SCREENPLAY: HAPPY NEW YEAR (Brandon Grötzinger & Wander Theunis)

MR. ZEE BEST ACTRESS: Tine Cartuyvels (HAPPY NEW YEAR)

MR. ZEE BEST ACTOR: Kubilay Sengul (NIGHTSHADE)

MR. ZEE BEST CINEMATOGRAPHY: Casper van Oort voor SISTERS

MR. ZEE BEST EDITING: Tobias Cornelissen voor SISTERS

MR. ZEE BEST ANIMATION: BULLET TIME (Frodo Kuipers)

MR. ZEE BEST DOCUMENTARY: GIRL ON A MISSION (Heleen D'Haens & Eva van Barneveld)

MR. ZEE BEST EXPERIMENTAL FILM: SISTERS (Daphne Lucker)

### EINDE PERSBERICHT 3 ###

For some pictures from the 6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards click on the button below

PSX_20190121_081223.jpg
PSX_20190121_080434.jpg

### PERSBERICHT 2 ###

[DUTCH]

FRANS WEISZ ONTVANGT SHORTCUTZ AMSTERDAM CAREER AWARD in EYE

Frans Weisz wordt geëerd voor zijn bijdrage aan de Nederlandse FilmTijdens de Shortcutz Amsterdam Annual Awards op zondag 20 januari zal FRANS WEISZ de Career Award in ontvangst nemen voor zijn bijdrage aan de Nederlandse film. Hierbij wordt ook een retrospectief van Weisz werk vertoond.

Het is de zesde keer dat Shortcutz Amsterdam een Career Award uitreikt. Voorgaande jaren hebben George Sluizer, Jos Stelling, Rutger Hauer, Pieter Kuijpers en Heddy Honigmann de Award in ontvangst genomen.

Hoewel de focus ligt bij het promoten van nieuw talent, erkent Shortcutz Amsterdam met deze Award ook de relevantie van ervaren filmmakers. De Career Award is bedoeld om de professionals die de nieuwe filmgeneratie hebben geïnspireerd te bedanken.

Acteur GÉZA WEISZ introduceert de Career award.

Frans Weisz voegt zich bij een lijst van inspirerende gasten, die tijdens de ceremonie een toespraak houden.

Gasten tijdens de avond:

 • visual artist extraordinaire ERWIN OLAF,

 • producer JAN HARLAN (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut),

 • director SACHA POLAK (Dirty God, Zurich, Hemel),

 • idfa’s director and producer ORWA NYRABIA,

 • actress RENÉE SOUTENDIJK (Suspiria, Spetters, Eve of Destruction),

 • writer and producer LARRY WILSON (Beetlejuice, The Addams Family, The Little Vampire),

 • producer PAUL MILLER (Prozac Nation, Lone Star, Men with Guns) .

Emmy winner RENÉ MIOCH will co-host the event.

Naast het geven van een toespraak, reiken de sprekers ook Awards uit in de volgende 11 categorieën: Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario, Best Cinematography, Beste Actrice, Beste Acteur, Beste Montage, Beste Documentaire, Beste Experimentele Film, Beste Animatie en de publieksprijs.

Kijk hier voor een volledige lijst van genomineerden: www.shortcutzamsterdam.com/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards

Na de ceremonie, vanaf 23:15 uur in EYE café een optreden van HOUSE OF VINEYARD met spectaculaire dansmoves. DJ Maffia (acteur HUGO METSERS) verzorgt de muziek deze avond.

Wat houdt de Shortcutz Amsterdam Annual Awards in?

Tijdens de Shortcutz Amsterdam Annual Awards worden Awards uitgereikt in 11 verschillende categorieën. De genomineerden zijn gekozen uit de selectie korte films die het afgelopen jaar zijn gescreend tijdens een van de wekelijkse Shortcutz-sessies. Daarnaast worden professionele filmmakers die hebben bijgedragen aan de Nederlandse film erkent.

De Shortcutz Amsterdam Annual Awards vindt dit jaar plaats in het EYE film museum te Amsterdam.

Lees hier meer over de prijsuitreiking: www.shortcutzamsterdam.com/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards

Lees hier meer over Shortcutz Amsterdam: www.shortcutzamsterdam.com/aboutsec

Belang van de ceremonie

Het doel van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards is om het werk van nieuw Nederlands filmtalent te promoten. Daarnaast is het een goede plek om ideeën uit te wisselen met ervaren filmmakers en een netwerk op te bouwen. Het evenement stimuleert de ontmoeting tussen professionals en nieuw talent door deze te laten samenkomen op een leuke, informele manier.

Kaarten voor de Gala zijn nu verkrijgbaar op: www.eyefilm.nl/film/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards### EINDE PERSBERICHT 2 ###


### PERSBERICHT 1 ###

[DUTCH]

Erwin Olaf, Sacha Polak en Jan Harlan inspireren nieuw filmtalent in EYE

De 6de Annual Awards Ceremony van Shortcutz Amsterdam komt er aan, en onder de eregasten die de nieuwe generatie van Nederlands filmmakers willen inspireren bevinden zich de producent van Stanley Kubrick, Jan Harlan (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut), regisseur Sacha Polak (Dirty God, Zurich, Hemel) en de vermaarde visueel kunstenaar Erwin Olaf. Emmy-winnaar René Mioch zal de avond mede presenteren. De namen van de overige eregasten worden binnenkort bekend gemaakt.

De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op 20 januari om 20.00 uur in EYE. Er is een beperkt aantal toegangsplaatsen te bestellen op: www.eyefilm.nl/film/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

(Amsterdam, 8 januari 2019)

Shortcutz Amsterdam is het enige initiatief in Nederland dat zich exclusief richt op het promoten van nieuw Nederlands filmtalent. Ieder jaar organiseert Shortcutz Amsterdam een andere vorm van de Annual Awards Ceremony, een prijsuitreiking waarbij interessante filmpersoonlijkheden worden uitgenodigd om een voordracht te houden, om daarmee de nieuwe generatie Nederlandse filmmakers te inspireren.

De 6de Shortcutz Amsterdam Annual Awards Ceremony vindt plaats op 20 januari om 20.00 uur in EYE, in Amsterdam. Er is een beperkt aantal toegangsplaatsen te bestellen op: www.eyefilm.nl/film/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

De eerste eregasten van de bijeenkomst kunnen al worden aangekondigd: de producent van Stanley Kubrick, Jan Harlan (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut), regisseur Sacha Polak (Dirty God, Zurich, Hemel) en de vermaarde visueel kunstenaar Erwin Olaf. Emmy-winnaar René Mioch zal de avond mede presenteren. De namen van de overige eregasten worden komende week bekend gemaakt op de website van Shortcutz Amsterdam en via de sociale media.

Tijdens de feestelijke ceremonie zullen 10 prijzen worden uitgereikt aan de beste Nederlandse korte films, in de categorieën: Beste Regisseur, Beste Documentaire, Beste Animatiefilm, Beste Experimentele Film, Beste Scenario, Beste Cameraman, Beste Postproductie, Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film. De winnaar in de laatste categorie krijgt € 15.000 aan diensten van Filmmore en Cam-a-lot (van ieder € 7.500). Cam-al-lot beloont de winnaar van de Mr Zee Beste Cameraman ook met € 2.500 aan camerahuur, en Filmmore verzorgt postproductie-diensten ter waarde van € 2.500 voor de winnaar van de Mr Zee Beste Editing-prijs.

De winnaars in deze categorieën zijn gekozen door de vooraanstaande juryleden van Shortcutz Amsterdam. Het juryteam bestaat dit jaar uit Rutger Hauer (Blade Runner), producent Jan Harlan (The shining), regisseur Hany Abu Assad (The Mountain Between Us), regisseur Roel Reiné (Marvel’s Inhumans), actrice Willeke Van Ammelrooy (Antonia), acteur Tygo Gernandt (Van God Los), regisseur Eddy Terstall (Simon), producent Pieter Kuijpers (Van God Los), Hoofd Drama van de NTR Marina Blok, acteur Vincent Van Ommen (Amsterdam Heavy), de programmeur van het Nederlands Film Festival Claire Van Daal, senior programmeur en hoofd acquisitie van EYE René Wolf, actrice Sigrid Ten Napel (Penoza) en street-artist Laser 3.14.

Voor het tweede jaar op rij is Shortcutz Amsterdam ook in het buitenland actief geweest voor de Audience Award (de Publieksprijs). Deze prijs gaat naar de favoriete film van het publiek dat in December 2018 en januari 2019 aanwezig was bij filmvertoningen die door regionale partners over de hele wereld zijn gehouden:

 • AMSTERDAM (Noord-Holland), georganiseerd door Shortcutz Amsterdam,

 • ARNHEM (Gelderland), georganiseerd door Gelders DOEK,

 • BERLIN (Duitsland), georganiseerd door Shortcutz Berlin + FeldKino Berlin,

 • DORNBIRN (Oostenrijk), georganiseerd door Dutch Film Days Vienna,

 • EINDHOVEN (Noord- Brabant), georganiseerd door BROET,

 • FIGUEIRA DA FOZ (Portugal), georganiseerd door Shortcutz Figueira da Foz,

 • FUNCHAL (Portugal), georganiseerd door Shortcutz Funchal,

 • GUIMARÃES (Portugal ), georganiseerd door Shortcutz Guimarães,

 • JOHANNESBURG (Zuid-Afrika), georganiseerd door The Bioscope Independent Cinema and Rapid Lion - The South Africa International Film Festival,

 • LISBOA (Portugal), georganiseerd door Shortcutz Lisboa,

 • LONDON (Engeland), georganiseerd door Dutch Centre,

 • LOS ANGELES (Verenigde Staten), georganiseerd door NewFilmmakers Los Angeles + Academy of Motion Picture Arts and Sciences,

 • PORTO (Portugal), georganiseerd door Shortcutz Porto,

 • ROTTERDAM (Zuid-Holland), georganiseerd door Film Platform Rotterdam,

 • SANTA CATARINA (Brazilië), georganiseerd door Shortcutz Santa Catarina,

 • TOKYO (Japan), georganiseerd door One Night Films + Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Japan,

 • VENLO (Limburg), georganiseerd door Cinesud,

 • VIENNA (Oostenrijk), georganiseerd door Dutch Film Days Vienna en

 • VLISSINGEN (Zeeland), georganiseerd door Filmalot + Film van the Sea + CineCity.

De Winnaar wordt tijdens de ceremonie bekend gemaakt.

De winnende films in de categorieën Best Film, Best Animation, Best Documentary en Best Experimental worden in het geheel vertoond tijdens de ceremonie.

De genomineerden voor de 6e editie van de Shortcutz Amsterdam Annual Awards zijn:

MR. ZEE BEST FILM

BULLET TIME

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

GIRL ON A MISSION

OTHERLAND

HITCHCOCK HITCHCOCK

SPARK

HAPPY NEW YEAR

MR. ZEE AUDIENCE AWARD

BULLET TIME

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

GIRL ON A MISSION

OTHERLAND

HITCHCOCK HITCHCOCK

SPARK

HAPPY NEW YEAR

MR ZEE BEST DIRECTOR

Brandon Grötzinger & Wander Theunis - HAPPY NEW YEAR

Daphne Lucker - SISTERS

Dominique Gimberg - SPARK

Eva M.C. Zanen - SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

Shady El-Hamus - NIGHTSHADE

MR ZEE BEST ACTOR

Benjamin Moen - PIZZAMONSTER

Kubilay Sengul - NIGHTSHADE

Mustafa Duygulu - NIGHTSHADE

Sabri Saddik - FINAL STOP

Sjeng Kessels - LONE WOLF

MR ZEE BEST ACTRESS

Bente Fokkens - SPARK

Eefje Paddenburg - SPARK

Fabienne Leenart - 90 DEGREES

Lisa Smit - ALL THE SINGLE LADIES!

Tine Cartuyvels - HAPPY NEW YEAR

MR ZEE BEST SCREENPLAY

BULLET TIME - Rudi Brekelmans, Frodo Kuipers, Merlijn Passier

HAPPY NEW YEAR - Brandon Grötzinger & Wander Theunis

NIGHTSHADE - Jeroen Scholten van Aschat

SISTERS - Rosita Wolkers

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE HAS TO SAY SOMETHING - Medi Broekman

MR ZEE BEST CINEMATOGRAPHY

A DEATH IN THE FAMILY - Abel van Dijk

OTHERLAND - Jan Pieter Tuinstra

SISTERS - Casper van Oort

THINK OF SOMETHING BLUE - Thijmen Doornik

UNCLOUD - Dennis Manda

MR ZEE BEST EDITING

#YOLO4REAL - Michiel Boesveldt

NIGHTSHADE - Patrick Schonewille

OTHERLAND - Patrick Janssens

PIZZAMONSTER - Augustine Huijsser

SISTERS - Tobias Cornelissen

MR ZEE BEST DOCUMENTARY

ANITA'S PACK - Marlies Smeenge

BECOMING - Jan van Ijken

GIRL ON A MISSION - Heleen D'Haens, Eva van Barneveld

OTHERLAND - Jan Pieter Tuinstra, Keren Levi

ROBERT MIMS THE TEXAN BULL RIDER - Doug Hancock

MR ZEE BEST ANIMATION

BEI MIR BIST DU SCHÖN - Bouwine Pool

BULLET TIME - Frodo Kuipers

DEEP - Michelle Verhoeks

HATE FOR SALE - Anna Eijsbouts

SAND - Arjan Brentjes

MR ZEE BEST EXPERIMENTAL

A DEATH IN THE FAMILY - Puck Litaay

NO ONE REALLY NO ONE LIKES THIS - Simone Peelen

SISTERS - Daphne Lucker

THE GOLDEN SHOWER RESORT - Kamiel Rongen

WORD! - Amos Mulder

Al de genomineerden waren onderdeel van de competitie van Shortcutz Amsterdam in 2018. Shortcutz Amsterdam houdt elke week een sessie. Hierbij worden korte Nederlandse films gescreend en de regisseurs van de films geïnterviewd. Deze gratis filmavonden worden gehouden om nieuw Nederlands filmtalent te promoten, professionals en beginnende filmmaker bij elkaar te brengen en om de filmmakers in contact te brengen met het publiek. 

### EINDE PERSBERICHT 2 ###


### PRESS RELEASE 3 ###

[ENGLISH]

‘BULLET TIME’ WINS BEST FILM AND ‘SISTERS’ WINS 4 AWARDS AT THE 6TH SHORTCUTZ AMSTERDAM ANNUAL AWARDS

‘BULLET TIME’ WON BEST FILM AND BEST ANIMATION; ‘SISTERS’ WAS THE MOST AWARDED FILM OF THE EVENING. FRANS WEISZ RECEIVED THE CAREER AWARD FOR HIS CONTRIBUTION TO DUTCH CINEMA WITH A STANDING OVATION IN A SOLD-OUT CINEMA 1 AT EYE.

(AMSTERDAM) The 6th edition of Shortcutz Amsterdam Annual Awards was an emotional one. ‘Bullet Time’ won Mr. Zee award for Best Film and Best Animation. The winner of our international audience award tour was ‘Happy New Year’, which also won in the categories of Best Screenplay (Brandon Grötzinger & Wander Theunis) and Best Actress (Tine Cartuyvels).

The most awarded film of the evening was ‘SISTERS’ the crew left EYE with four Mr Zee statuettes for Best Experimental Film, Best Director (Daphne Lucker), Best Cinematography (Casper van Oort) and Best Editing (Tobias Cornelissen).

Another emotional moment of the evening was during the announcement of director Frans Weisz as the evening’s recipient of the Career Award. After a heartfelt introduction by his son and actor Géza Weisz, Frans Weisz was visibly touched by the long-standing ovation he received from the audience.

Other winners

The winner for Mr Zee Best Documentary went to ‘Girl on a Mission’ directed by Heleen D'Haens and Eva van Barneveld).

Young actor Kubilay Sengul won the Best Actor award for ‘Nighshade’.

The ceremony was hosted by film journalist René Mioch and Shortcutz Amsterdam co-founder Alexa Rodrigues. They introduced prestigious speakers throughout the evening, including visual-artist Erwin Olaf, producer Paul Miller (Prozac Nation), screenwriter / producer Larry Wilson (Beetlejuice), actress Renée Soutendijk (Spetters), IDFA’s artistic director Orwa Nyrabia, producer Els Vandevorst (Brimstone), and legendary producer Jan Harlan (The Shining).

The evening came to a close with an after-party featuring a performance of House of Vineyard and actor Hugo Metsers as the evening’s DJ at the EYE café.

Full list of winners below:

MR. ZEE BEST FILM: BULLET TIME (Frodo Kuipers)

MR. ZEE AUDIENCE AWARD: HAPPY NEW YEAR (Brandon Grötzinger & Wander Theunis)

MR. ZEE BEST DIRECTOR: Daphne Lucker (SISTERS)

MR. ZEE BEST SCREENPLAY: HAPPY NEW YEAR (Brandon Grötzinger & Wander Theunis)

MR. ZEE BEST ACTRESS: Tine Cartuyvels (HAPPY NEW YEAR)

MR. ZEE BEST ACTOR: Kubilay Sengul (NIGHTSHADE)

MR. ZEE BEST CINEMATOGRAPHY: Casper van Oort for SISTERS

MR. ZEE BEST EDITING: Tobias Cornelissen for SISTERS

MR. ZEE BEST ANIMATION: BULLET TIME (Frodo Kuipers)

MR. ZEE BEST DOCUMENTARY: GIRL ON A MISSION (Heleen D'Haens & Eva van Barneveld)

MR. ZEE BEST EXPERIMENTAL FILM: SISTERS (Daphne Lucker)

### END PRESS RELEASE 3 ###

### PRESS RELEASE 2 ###

[ENGLISH]

FRANS WEISZ RECEIVES SHORTCUTZ AMSTERDAM CAREER AWARD AT EYE

Frans Weisz is being honoured for her contribution to the Dutch cinema.

The award will be presented at the 6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards on 20 January at EYE, Amsterdam. It will be preceded by a retrospective video of Weisz work.

It’s the sixth time Shortcutz Amsterdam grants such award. Previous recipients were the late George Sluizer, Jos Stelling, Rutger Hauer, Pieter Kuijpers and Heddy Honigmann.

Although Shortcutz Amsterdam focuses on promoting the work of young talent, it also recognizes the relevance of the experience of more established filmmakers in pushing the art forward.

The award can be seen as a way for the up-and-coming generation of Dutch filmmakers to thank those who have inspired and paved the way for a better Dutch filmmaking.

Actor Géza Weisz will introduce Frans career award.

Frans Weisz joins a list of inspiring guests who will present at the ceremony and share wise words with the new generation.

The lineup of guests includes:

• visual artist extraordinaire ERWIN OLAF,

• producer JAN HARLAN (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut),

• director SACHA POLAK (Dirty God, Zurich, Hemel),

• idfa’s director and producer ORWA NYRABIA,

• actress RENÉE SOUTENDIJK (Suspiria, Spetters, Eve of Destruction),

• writer and producer LARRY WILSON (Beetlejuice, The Addams Family, The Little Vampire),

• producer PAUL MILLER (Prozac Nation, Lone Star, Men with Guns) .

Emmy winner RENÉ MIOCH will co-host the event.

Speakers at the ceremony will deliver a speech to inspire the new generation of Dutch film and present awards in 11 categories: Best Film, Best Director, Best Screenplay, Best Cinematography, Best Actress, Best Actor, Best Edit, Best Documentary, Best Experimental, Best Animation, and Audience Award.

Check here for a full list of nominees: http://www.shortcutzamsterdam.com/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards

After the ceremony, from 23:15 join us at EYE cafe for the performance of the HOUSE OF VINEYARD and some serious dance moves. Actor and DJ Maffia aka HUGO METSERS will take care of the DJ activity of the evening.

What is Shortcutz Amsterdam Annual Awards?

Shortcutz Amsterdam Annual Awards grants prizes in 11 competing categories to the best work screened during its weekly sessions in the previous year.

It also honours a film professional whose work has contributed to the prestige of Dutch film.

Learn more about the awards ceremony here: http://www.shortcutzamsterdam.com/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

Learn more about Shortcutz Amsterdam here: http://www.shortcutzamsterdam.com/aboutsec/

Importance of the ceremony

Shortcutz Amsterdam Annual Awards aims to draw attention to the work of new Dutch film talent, facilitate their exchange of ideas with experienced professionals in the industry, and boost their network. It promotes dialogue between established and up-an-coming filmmakers, who meet in one room in an informal manner.

Tickets for the Gala are now available at www.shortcutzamsterdam.com/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

### END PRESS RELEASE 2 ###


### PRESS RELEASE 1 ###

[ENGLISH]

Erwin Olaf, Sacha Polak and Jan Harlan to inspire new film talent at EYE

The 6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards: it’s just around the corner and the first guests of honor to inspire the new generation of Dutch filmmakers include: Stanley Kubrick’s producer, Jan Harlan (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut), director Sacha Polak (Dirty God, Zurich, Hemel) and renowned visual artist Erwin Olaf. Emmy-winner René Mioch will host the event. More names will be announced soon.

The ceremony will take place on January 20th, 8:00 PM at EYE. Limited tickets are now available at: https://www.eyefilm.nl/film/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

(AMSTERDAM) Shortcutz Amsterdam is the only initiative in The Netherlands exclusively focusing on promoting new Dutch film talent. Every year Shortcutz Amsterdam hosts a different type of awards ceremony, inviting the most inspiring film personalities to deliver a speech in order to inspire the new generation of Dutch filmmakers.

The 6th Shortcutz Amsterdam Annual Awards will take place on January 20th, 8:00 PM at EYE, Amsterdam. Limited tickets are now available at: https://www.eyefilm.nl/film/6th-shortcutz-amsterdam-annual-awards.

The first guests of honor to be announced for this event are: renowned visual artist Erwin Olaf, producer Jan Harlan (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut), director Sacha Polak (Dirty God, Zurich, Hemel). Emmy-winner René Mioch will be co-hosting this event. More names will be announced in the coming week through Shortcutz Amsterdam's website and social media channels.

This ceremony will award the best of Dutch short film, granting prizes in 10 categories: Best Director, Best Documentary, Best Animation, Best Experimental, Best Screenplay, Best Cinematography, Best Post-Production, Best Actor, Best Actress and Best Film. The latter is awarded €15.000 worth of services by Filmmore and Cam-a-lot, €7.500 each. Cam-a-lot also awards the winner of Mr Zee Best Cinematography with equipment rental worth € 2.500, and Filmmore awards the winner of Mr Zee Editing with post-production facilities worth € 2.500.

The winners of these categories are chosen by our eminent jury. This year’s jury team is composed of actor Rutger Hauer (Blade Runner), producer Jan Harlan (The shining), director Hany Abu Assad (The Mountain Between Us), director Roel Reiné (Marvel’s Inhumans), actress Willeke Van Ammelrooy (Antonia’s Line), actor Tygo Gernandt (Van God Los), director Eddy Terstall (Simon), producer Pieter Kuijpers (Van God Los), Head of Drama at NTR Marina Blok, actor Vincent Van Ommen (Amsterdam Heavy), Nederlands Film Festival programmer Claire Van Daal, EYE senior programmer and head of acquisitions René Wolf, actress Sigrid Ten Napel (Penoza) and street-artist LASER 3.14.

For the second year in row, Shortcutz Amsterdam went international for the Audience Award. This Award is the audience's favorite film of our screenings held in December and January throughout the world with regional partners:

 • AMSTERDAM (North Holland), organized by Shortcutz Amsterdam,

 • ARNHEM (Gelderland), organized by Gelders DOEK,

 • BERLIN (Germany), organized by Shortcutz Berlin + FeldKino Berlin,

 • DORNBIRN (Austria), organized by Dutch Film Days Vienna,

 • EINDHOVEN (North Brabant), organized by BROET,

 • FIGUEIRA DA FOZ (Portugal), organized by Shortcutz Figueira da Foz,

 • FUNCHAL (Portugal), organized by Shortcutz Funchal,

 • GUIMARÃES (Portugal ), organized by Shortcutz Guimarães,

 • JOHANNESBURG (South Africa), organized by The Bioscope Independent Cinema and Rapid Lion - The South Africa International Film Festival,

 • LISBOA (Portugal), organized by Shortcutz Lisboa,

 • LONDON (UK), organized by Dutch Centre,

 • LOS ANGELES (USA), organized by NewFilmmakers Los Angeles + Academy of Motion Picture Arts and Sciences,

 • PORTO (Portugal), organized by Shortcutz Porto,

 • ROTTERDAM (South Holland), organized by Film Platform Rotterdam,

 • SANTA CATARINA (Brazil), organized by Shortcutz Santa Catarina,

 • TOKYO (Japan), organized by One Night Films + Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Japan,

 • VENLO (Limburg), organized by Cinesud,

 • VIENNA (Austria), organized by Dutch Film Days Vienna and

 • VLISSINGEN (Zeeland), organized by Filmalot + Film by the Sea + CineCity.

The winner will be announced at the ceremony.

The winning short films in the categories of best film, best animation, best documentary and best experimental will be screened in its entirety. 
 
The nominees for the 6th edition of the Shortcutz Amsterdam Annual Awards are: 

MR. ZEE BEST FILM

BULLET TIME

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

GIRL ON A MISSION

OTHERLAND

HITCHCOCK HITCHCOCK

SPARK

HAPPY NEW YEAR

MR. ZEE AUDIENCE AWARD

BULLET TIME

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

GIRL ON A MISSION

OTHERLAND

HITCHCOCK HITCHCOCK

SPARK

HAPPY NEW YEAR

MR ZEE BEST DIRECTOR

Brandon Grötzinger & Wander Theunis - HAPPY NEW YEAR

Daphne Lucker - SISTERS

Dominique Gimberg - SPARK

Eva M.C. Zanen - SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING

Shady El-Hamus - NIGHTSHADE

MR ZEE BEST ACTOR

Benjamin Moen - PIZZAMONSTER

Kubilay Sengul - NIGHTSHADE

Mustafa Duygulu - NIGHTSHADE

Sabri Saddik - FINAL STOP

Sjeng Kessels - LONE WOLF

MR ZEE BEST ACTRESS

Bente Fokkens - SPARK

Eefje Paddenburg - SPARK

Fabienne Leenart - 90 DEGREES

Lisa Smit - ALL THE SINGLE LADIES!

Tine Cartuyvels - HAPPY NEW YEAR

MR ZEE BEST SCREENPLAY

BULLET TIME - Rudi Brekelmans, Frodo Kuipers, Merlijn Passier

HAPPY NEW YEAR - Brandon Grötzinger & Wander Theunis

NIGHTSHADE - Jeroen Scholten van Aschat

SISTERS - Rosita Wolkers

SJAAK'S WIFE DIED, SO HE NEEDS TO SAY SOMETHING - Medi Broekman

MR ZEE BEST CINEMATOGRAPHY

A DEATH IN THE FAMILY - Abel van Dijk

OTHERLAND - Jan Pieter Tuinstra

SISTERS - Casper van Oort

THINK OF SOMETHING BLUE - Thijmen Doornik

UNCLOUD - Dennis Manda

MR ZEE BEST EDITING

#YOLO4REAL - Michiel Boesveldt

NIGHTSHADE - Patrick Schonewille

OTHERLAND - Patrick Janssens

PIZZAMONSTER - Augustine Huijsser

SISTERS - Tobias Cornelissen

MR ZEE BEST DOCUMENTARY

ANITA'S PACK - Marlies Smeenge

BECOMING - Jan van Ijken

GIRL ON A MISSION - Heleen D'Haens, Eva van Barneveld

OTHERLAND - Jan Pieter Tuinstra, Keren Levi

ROBERT MIMS THE TEXAN BULL RIDER - Doug Hancock

MR ZEE BEST ANIMATION

BEI MIR BIST DU SCHÖN - Bouwine Pool

BULLET TIME - Frodo Kuipers

DEEP - Michelle Verhoeks

HATE FOR SALE - Anna Eijsbouts

SAND - Arjan Brentjes

MR ZEE BEST EXPERIMENTAL

A DEATH IN THE FAMILY - Puck Litaay

NO ONE REALLY NO ONE LIKES THIS - Simone Peelen

SISTERS - Daphne Lucker

THE GOLDEN SHOWER RESORT - Kamiel Rongen

WORD! - Amos Mulder


All of the nominees took part in the 2017 competition of Shortcutz Amsterdam, which screens short films every week with Q & As with their respective film directors. The free sessions aim to promote new Dutch film talent, bring together beginning and established filmmakers and connect filmmakers with their audience.

### end PRESS RELEASE 1 ###Facebook Banner.jpg
artist ERWIN OLAF

artist ERWIN OLAF

director SACHA POLAK (Dirty God, Zurich, Hemel)

director SACHA POLAK (Dirty God, Zurich, Hemel)

producer JAN HARLAN (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut, A.I. Artificial Intelligence)

producer JAN HARLAN (The Shining, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shut, A.I. Artificial Intelligence)

FRANS WEISZ and GÉZA WEISZ

FRANS WEISZ and GÉZA WEISZ

16387212_1229577430451551_7565979890226952279_n.jpg

NOT FOR PUBLICATION


CONTACT

ALEXA RODRIGUES
executive producer
alexa.rodrigues@shortcutznetwork.com
+ 31 (0)6 315 801 62

SHORTCUTZ AMSTERDAM
www.shortcutzamsterdam.com
www.facebook.com/ShortcutzAmsterdam
www.twitter.com/ShortcutzAMS